top of page

SUPRAVIEȚUIREA CASEI ÎN TIMPUL IIRM

Perioada înfloritoare a creației a fost curmată de începerea Celui de Al Doilea Război Mondial. Până în vara lui 1940 Elsa se luptă să țină casa deschisă și cât mai profitabilă pentru a nu diminua locurile de muncă. Timpurile se schimbau și Elsa și-a modificat piesele. A creat salopete cu buzunare largi, care puteau să dețină echivalentul unei genți de mână.

În iulie plecă în Statele Unite ale Americii unde ține o serie de conferințe care aveau ca temă „Hainele și femeile”. La Dallas primește premiul „Neiman Marcus” pentru serviciile aduse modei și devine prima persoană de pe bătrâna Europă care este laureată a acestei distincții.

În ciuda războiului și a faptului că Muzeul de Artă Modernă (MoMa) îi oferă un post de director în cadrul unui departament de design vestimentar, Elsa se întoarce la Paris. 

Dar este nevoită să părăsească din nou capitala Franței. Își lasă afacerea între mai 1941 și iulie 1945 celui care era mâna ei dreaptă și se mută la New York. De dincolo de ocean a ajutat Franța îngenunchiată de război cu ajutoare.

Imediat ce francezii a fost eliberați Elsa și-a reluat activitatea la Paris și a prezentat o nouă colecție în septembrie 1945. L-a angajat pe Hubert de Givenchy ca director de creație pentru boutique-ul Schiparelli, a construit o fabrică de parfumuri pentru  a putea susține colecția ei de parfumuri care se mărise cu alte trei nume și a făcut din nou să se vorbească despre ea odată cu apariția garderobei Constellation care era compusă din șase rochii, o pelerină de ploaie, trei pălării pliante, toate dedicate femeilor care călătoresc mult.

În 1949 se reinventează când lansează o colecție, în ciuda grevelor care avuseseră loc la atelierele ei. De această dată hainele par neterminate:se mai văd ace, părți neîmbinate și nici un accesoriu, precum butonii. Aceste haine îndrăznețe au făcut  The New York Times să declare colecția de-a dreptul „izbitoare”. Tot în acel an, Newsweek îi dedica coperta Elsei.

Elsa a fost și cea care a lansat prima linie de ochelari de soare concepuți de un designer

bottom of page